pavasarine zvejyba

5 dažniausios klaidos žvejojant pavasarį – kaip jų išvengti

Pavasaris – nuostabus metas žvejybos sezono pradžiai. Tačiau daugelis žvejų, ypač pradedantieji, kartoja tas pačias klaidas, kurios atima šansą sužvejoti gerą laimikį. Šiame straipsnyje aptarsime 5 dažniausias klaidas pavasarinėje žūklėje ir kaip jų išvengti.


1. Žvejojama per giliai

Pavasarį dauguma žuvų laikosi seklumose, kur greičiau įšyla vanduo.

Kodėl tai klaida?

  • Gilūs vandenys pavasarį dar šalti – žuvys ten neaktyvios
  • Viso maisto (vabzdžių lervų, augalijos) daugiau pakrantėse

Sprendimas: ieškok 0.5–2 m gylio vietų prie krantų, nendrių, užutėkiuose.


2. Per stiprūs kvapai jaukuose

Daugelis naudoja vasarinius ar rudeninius kvapus, kurie pavasarį atbaido žuvis.

Kodėl tai klaida?

  • Žuvų medžiagų apykaita lėta – stiprūs kvapai kelia įtarimą

Sprendimas: rinkis švelnius aromatus – vanilę, medų, trūklį, kanapę


3. Per dideli masalai

Pavasarį žuvys dar vangios ir renkasi mažus, lengvai nuryjamus masalus.

Kodėl tai klaida?

  • Didelis sliekas ar boilis atrodo „per sunkus“
  • Plėšrios žuvys nepersekioja greitų, agresyvių masalų

Sprendimas: naudok trūklio lervas, slieko gabaliuką, mikro guminukus


4. Neskiriama dėmesio vietos pasirinkimui

Kai kurie žvejai eina „ten kur visada“, neįvertinę vandens temperatūros, oro, saulės krypties.

Kodėl tai klaida?

  • Pavasarį žuvys dažnai būna visai kitose vietose nei vasarą

Sprendimas: rinkis pietinius krantus, ramius kampus, žolėtus kraštus – ten daugiau šilumos.


5. Skubama keisti vietą

Jei per 20 min nekimba – dažnas žvejys kraunasi daiktus, užuot pakoregavęs gylį, masalą ar pateikimą.

Kodėl tai klaida?

  • Pavasarį kibimas dažnai būna bangomis, o žuvys lėtai reaguoja

Sprendimas: keisk gylį, masalą, kvapą, bet neskubėk palikti vietos.


Išvada

Pavasarinė žūklė reikalauja daugiau kantrybės, analizės ir subtilumo. Venk šių dažnų klaidų, stebėk gamtą, pasirink tinkamą vietą ir pateikimą – tada net ir pirmasis sezoninis išėjimas į krantą gali dovanoti puikų kibimą.

Naujienlaiškis

Gaukite geriausius straipsnius tiesiai į el. paštą – prenumeruokite dabar

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *